De teloorgang van de Nederlandse nuchterheid

Vlak na het incident dat de annalen ingegaan is als het ‘Koninginnedagdrama’ heb ik met stijgende verbazing kennis genomen van hoogst eigenaardige publieksreacties.

Onder het Nederlandse volk, ooit genoegzaam bekend om haar nuchterheid, was een ontstellend aantal dwazen dat daags na die gebeurtenis (bestuurders van) zwarte Suzuki Swiftjes belaagde.

De media lieten zich nog eens van hun beste kant zien en deden een foto op hun voorpagina’s prijken van de verkeerde Tates. Daarmee was alweer een hek van de dam en die verkeerde Tates vielen beledigingen en zelfs bedreigingen ten deel, het merendeel heel heldhaftig van een afstand; liefst telefonisch of per e-mail.

Op eenzelfde wijze worden nu willekeurige politie-agenten beledigd omwille van de zaak Boele, getuige een artikel in het Algemeen Dagblad. Gewoon op straat, kennelijk heeft de gemiddelde dwaas meer moed dan ten tijde van het Koninginnedagdrama.

Nu het monster Dutroux opnieuw in het nieuws geraakte (hij kreeg rake klappen van medegedetineerden) vrees ik met grote vreze voor de dames en heren elektriciëns.

De vox populi raakt met de jaren almaar minder zoetgevooisd. Dat heeft ook te maken met een stukje normvervaging, dat in alle lagen van de bevolking is terug te vinden. Zo sprak een politicus in een kwestie over hoofddoekjes over ‘kopvodden’. Een goed voorbeeld doet volgen, zal ik maar zeggen.

De jeugd draagt nieuwe hippe t-shirts met daarop de tekst ‘verrekte mongol‘ en de verkoper van zulks verschuilt zich achter het feit dat het woord een ‘o’ tekort komt, wanneer hij erop gewezen wordt dat die shirtjes voor bijvoorbeeld ouders van kinderen met het syndroom van Down best eens pijnlijk kunnen zijn.

De directeur van de keten Cool Cat, die het shirt in zijn assortiment opnam, moet uiteindelijk toch toegeven ook met een ‘o’ minder de “gevoelswaarde hetzelfde is”. Hij geeft, hoe ruiterlijk, aan dat het niet de bedoeling is mensen te kwetsen. “We willen echter ook een afspiegeling zijn van de samenleving en met humor naar dingen kijken” -enige kwetsuren zijn dus collateral damage.

Dat de verkoop van shirtjes met een tekst als “verrekte mongol” kennelijk een direct gevolg is van het een afspiegeling willen zijn van de samenleving is fnuikend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s