Uit

Als Harry Potter-fanaat en Narnia-aanbidster kon ik na het lezen van de achterflap De Magiërs van Lev Grossman natuurlijk niet weerstaan. In één adem genoemd worden met een grootheid als C.S. Lewis of een bestseller als J.K. Rowling schept echter wel torenhoge verwachtingen.

De vergelijking betreft vooral het verhaal. De jonge Quentin Coldwater is hoger begaafd dan eigenlijk goed voor hem is en hij heeft een onvermoed talent voor magie. Natuurlijk belandt hij op een geheime school voor tovenaars en we leven doorheen de schooljaren met hem mee -zij het in een razendsnel tempo.

Waar J.K. Rowling zeven boeken nodig had om de schoolgang van Harry Potter te beschrijven, een boek per schooljaar, daar weet Grossman de studiejaren van zijn hoofdpersoon in één boek te proppen. Wie op uitgediepte karakters zit te wachten komt dus enigszins bedrogen uit. De Magiërs is voor een beduidend ouder publiek geschreven; sommige passages zijn duidelijk alleen aan volwassenen besteed. Déze jonge magiër ontdekt meer van het studentenleven; behalve vriendschap en liefde ontdekt hij ook drank en seks, onvrede en desillusie.

Ook Narnia moet een behoorlijke inspiratiebron voor Lev Grossman geweest zijn. Quentin is geobsedeerd door boeken die hij in zijn kinderjaren las, waarin de kinderen uit het gezin Chatwin beurtelings in het magische land Fillory belanden, precies zoals de Pevensies steeds weer in Narnia terechtkomen. Net als in Narnia zijn de vier tronen van het koninkrijk Fillory alleen voor mensenkinderen bestemd. Aslan de leeuw zien we terugkomen in de goddelijke rammen Umber en Ember.

Grossman speelt zelfs nog een beetje leentjebuur bij Jonathan Swift en veredelt de centauren uit zijn verhaal tot een soort hautaine, maar zorgzame Houyhnms.

Wanneer Quentin zijn school heeft afgemaakt en magie hem niet het geluk brengt dat hij ervan verwachtte begint het avontuur pas echt. Fillory en de Chatwins blijken echt, echter nog dan Quentin lief is.

Een aanrader.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s