Weerzin

Vreselijke zaken aanhoren ligt aan de basis van mijn werk.

Dat doe ik al lang en in de loop van de jaren ontwikkelde ik een aantal mechanismen om met wat ‘vreselijk’ is om te gaan. Zo leer je allengs waar de mens werkelijk toe in staat is en al gauw niet langer te vertrouwen op de ‘goedheid van de mens’. Een ietwat verknipt gevoel voor humor is mijn belangrijkste wapen waar het gaat om emoties, het is verbazingwekkend wat je nog voor het einde van een dienst van je af lachen kunt, zodat je er ’s avonds op de bank niet mee hoeft te worstelen. Gewenning is een tweede, want op den duur is zelfs ‘vreselijk’ relatief, een glijdende schaal. Je kunt er steeds meer van incasseren. Zo neem je afstand en neem je zelden tot nooit je werk nog mee naar huis.

Totdat het om doelbewuste wreedheid tegen weerloze kinderen en dieren gaat. Er is niets dat zo veel weerzin, afschuw, schok en woede teweegbrengen kan als een moord op een kind.

Meisje Boele. Milly. Mijn medeleven gaat uit naar haar ouders, familie, vrienden, klasgenootjes en iedereen die deelt in hun verlies en intens verdriet.

Haar vermoedelijke moordenaar blijkt bij de politie werkzaam te zijn. Hij heeft dus ook nog eens alles verraden waar die organisatie voor staat. Hij wordt pontificaal, met naam, toenaam en foto’s op het Internet geëtaleerd. Dat stoort me, moet ik zeggen. Niet omdat ’t zo zielig is, want dat vind ik ’t niet. Niet omdat hij slechts nog verdachte is en volgens de letter van de wet onschuldig is totdat het tegendeel bewezen is, niet eens omdat het indruist tegen alle principes die aan mijn afkeur van eigenrichting ten grondslag liggen, maar omdat zulk publiek vertoon al meermaals tot strafvermindering heeft geleid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s